Het scheelt echt op de energierekening

Na dertien jaar in een nieuwbouwhuis te hebben gewoond, waren Sabri en Christina Katalanc en hun drie kinderen toe aan iets anders. Hun oog viel op een karakteristiek jaren 30-huis in Enschede.

Familie Katalanc

Locatie:

Enschede, Nederland

Binnenzonwering:

  • Standaard plissé P70
  • Vario plissé P71

Textiel:

  • Originals 849
  • VeroCell 425

“We waren niet naar een bepaald woningtype op zoek,” vertelt Christina. “Dit huis kwam toevallig op ons pad. Het stond al geruime tijd te koop, er was het nodige achterstallige onderhoud en hoewel de vraagprijs ons budget oversteeg, besloten we om tóch een bod uit te brengen. Dat werd door de makelaar afgewezen, maar we ontvingen vreemd genoeg geen tegenbod.” Sabri en Christina besloten de stoute schoenen aan te trekken en zelf bij de bewoner aan te bellen. “We maakten een praatje en hij vertelde ons wat hij voor het huis wilde hebben. Toen waren we er snel uit.”

Gouden handjes

Wie de woning nu betreedt, krijgt het gevoel beland te zijn in een reportage van een luxe woonmagazine. Christina: “Dat is vooral de verdienste van Sabri, die heeft echt ‘gouden handjes’. Hij heeft twee maanden vakantie genomen en dag en nacht doorgewerkt. Soms met behulp van een aannemer, maar het meeste heeft hij alleen gedaan. Nee, die twee maanden waren niet genoeg, maar hij is kok en zijn werkdag begint pas om drie uur ’s middags. Tot die tijd was hij dagelijks druk in de weer in en om het huis.” De noeste inspanningen leverden de familie een uniek stulpje op. “We wilden absoluut géén klassieke stijl, maar de authentieke elementen hebben we behouden. Juist de glas-in-loodramen en de en-suitedeuren geven het huis zijn karakter. De originele houten vloer hebben we opgeschuurd en opnieuw gelakt, maar in de open keuken hebben we beton gestort om daar een meer industriële look te creëren.”

Uitgebreide collectie

De raambekleding van Kvadrat Verosol bleek naadloos aan te sluiten op de woonwensen van Christina en Sabri. “Kvadrat Verosol biedt een mooie, eigentijdse uitstraling en een uitgebreide collectie. Omdat we voor verschillende ramen verschillende wensen hadden, kwam dat laatste goed van pas. Zo hebben we in de serre dubbel gemetalliseerde raamdecoratie uit de Kvadrat Verosol-collectie omdat dat de warmte zo goed buitenhoudt. Voor een ander raam hebben we juist gekozen voor de VeroCell-collectie. Daarvan spraken de mooie honingraatstructuur en de perfect weggewerkte koordjes ons erg aan. Wij hebben gekozen voor rustige tinten, maar voor wie dat wil is er een heel breed kleurengamma.”

Privacy aan een drukke straat

Maar er waren meer redenen om juist voor Kvadrat Verosol te kiezen. “We wonen aan een druk kruispunt en hebben veel inkijk van voorbijgangers. Het creëren van privacy was voor ons een belangrijke wens en dankzij Kvadrat Verosol is dat prima gelukt. We hebben de raambekleding meestal tot halfhoog dicht en dat merk je meteen; het is dan heerlijk rustig en je hebt totaal niet meer het gevoel aan een drukke straat te wonen.”

Isolerende werking

De familie Katalanc ondervond ook het comfort dat Kvadrat Verosol biedt. “Met een warme zomer blijft het binnen heerlijk koel door de reflecterende werking van de zonwering, terwijl je ’s winters de warmte juist binnenhoudt. Dat scheelt dus direct in het energieverbruik. En wanneer je bijvoorbeeld tv wilt kijken, dan heb je geen last van het daglicht. Kortom, Kvadrat Verosol is in alle opzichten een uitstekende keus gebleken.”