Beheersen van warmte en schittering met behoud van het prachtige uitzicht

Plissés op een hele bijzondere locatie. Het Crane Hotel Faralda is een hotel gevestigd bovenin een Rijks monumentale hijskraan op het NDSM-terrein, een voormalige scheepswerf aan de oevers van het IJ in Amsterdam-Noord.

Faralda Crane Hotel

Locatie:

Amsterdam, Nederland

Opening:

2014

Binnenzonwering:

  • Standaard plissé P70

Textiel:

  • Originals 812

De kraan

De voormalige NDSM-kraan (nummer 13) werd in de jaren '50 van de vorige eeuw gebouwd door de firma Hensen. Na 1984 werd de kraan na het faillissement van de "Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij" niet meer gebruikt. Het lot van de vervallen kraan leek na 25 jaar bezegeld. Net als andere kranen zou de beeldbepalende 'kraan 13' zonder onderhoud zijn omgewaaid of vanwege gevaar voor de omgeving worden gesloopt. Op 22 juli 2013 werd begonnen met de ontmanteling en demontage van kraan 13. De kraan werd op 26 juli 2013 op een 100 meter lang ponton vervoerd naar Franeker om te worden gerestaureerd. Op 22 oktober 2013 keerde de kraan gerestaureerd terug. Op 4 april 2014 werd de kraan in gebruik genomen als het Crane Hotel Faralda. Bovenin de kraan bevinden zich drie luxe hotelsuites. In de top van de kraan bevindt zich een jacuzzi.

De wens

Omdat het oorspronkelijke ontwerp van de kraan niet als luxe hotel diende en het monumentale exterieur niet kon worden gewijzigd, moesten de ontwikkelaars een oplossing vinden om warmte en schittering te beheersen met behulp van binnenzonwering.

De oplossing

Kvadrat Verosol plissés werden gebruikt om de warmte en schittering te beheersen en het prachtige uitzicht vanuit de kraan in alle drie de suites te behouden. De gemetalliseerde stof reflecteert licht, warmte komt niet binnen en creëert daarom het vereiste visuele en thermische comfort.