Een prachtige combinatie van ventilatie en textiel

De kerk van Hvinningdal ligt op de top van een heuvel en vormt een herkenningspunt in het open groene landschap. 

Hvinningdal kerk

Architect/Ontwerper:

Friis & Moltke

Locatie:

Silkeborg, Denemarken

Textiel:

  • Clearview

De kerk staat in Silkeborg, Denemarken. Het is ontworpen als een eenlaags, hoekig gebouw dat bestaat uit meerdere ruimtes. De ene ruimte omarmt het zogenoemde "nabije" en de andere ruimte heeft een uitkijkgebied dat zich richt op het wijde uitzicht. Hier is ruimte voor bezinning en reflectie. In de kerk zorgt de binnenzonwering van Kvadrat Shade voor een aangenaam binnenklimaat terwijl het zicht naar buiten goed en helder blijft.

Er zijn twee ruimtes in de kerk die gemakkelijk oververhit raken door de zon die vanuit het zuiden op het gebouw schijnt. Ook de foyer op het westen wordt hierdoor beïnvloed. Zowel in de zomer als in de winter is het belangrijk dat het binnenklimaat aangenaam is. Doordat er gebruik gemaakt wordt van ventilatie, koeling en verwarming is er duidelijk behoefte aan een oplossing die ook het energieverbruik vermindert.

Peter Voldstedlund (Friis & Moltke): "In onze zoektocht naar het juiste product kwamen we het gemetalliseerde Clearview textiel (voorheen Niesen) van Kvadrat tegen, dat door zijn gemetalliseerde oppervlak het concept goed kon ondersteunen en tegelijkertijd het licht kon reflecteren voordat het in warmte verandert."

Daarnaast is er gebruik gemaakt van ventilatie tussen het textiel en de beglazing om de prestaties van het Clearview textiel te maximaliseren en de warmteopbouw nog verder te beperken. 

Een bijkomend voordeel van dit textiel is dat het overdag privacy biedt zonder het zicht naar buiten te belemmeren. Dit komt door de reflecterende aluminium laag aan de achterkant van het textiel: deze blokkeert de doorkijk van buiten naar binnen, terwijl jouw uitzicht behouden blijft. Bovendien zorgt de aluminium achterkant van de rolgordijnen voor een uniforme uitstraling.

Om het geheel er zo strak mogelijk uit te laten zien, heeft architectenbureau Friis & Moltke de rolgordijnen volledig geïntegreerd en weggewerkt in het plafond.

Peter Voldstedlund (Friis & Moltke): "We hadden een uitstekende samenwerking met Kvadrat en konden de jaloezieën op ware grootte demonstreren voor de klant."
De kamers zijn nu een jaar in gebruik en functioneren naar ieders tevredenheid.

Gekozen producten